האם העלת על דעתך שהלק שמקשט את הציפורניים שלך עלול להשפיע לרעה על האיזון ההורמונלי שלך?
אם את אכן משתמשת בלק בייצור תעשייתי, ייתכן שכדאי לך לחשוב בשנית בטרם השימוש בו, זאת לאחר שתביני כיצד הוא יכול להשפיע לרעה על הפוריות שלך (כדאי גם לראות: דיקור סיני לפוריות). איזון הורמונלי הינו אחד העקרונות הבסיסיים לפוריות תקינה והיכולת להכנס להריון.
מוצרים רבים בתחם הקוסמטיקה והטיפוח מכילים כיום חומרים הנקראים xenohormones, שהינם חומרים אשר להם השפעה המדמה תגובה הורמונלית בגוף, ועל-כן, יש ביכולתם להשפיע על המערכת האנדוקרינית. לחלקם השפעה הזהה לזו של הורמון האסטרוגן. כימיקלים מסוג זה עשויים ואף גורמים להפרעה באיזון ההורמונלי הטבעי של הגוף, ובכך גורמים למצבי חוסר איזון הורמונליים ולבעיות פריון.
אחד המוצרים הקוסמטיים שנמצאו כבעלי השפעה הורמונלית חזקה במיוחד הוא לק הציפורניים. אחד הכימיקלים המצוי בלק הציפורניים נקרא DBP (החומר הינו כימיקל המשמש לתעשיית הפלסטיק האלסטית). בשנים האחרונות נמצא כי חומר זה פוגע בתהליכי התפתחותיים בגוף האדם. באירופה ובמקומות אחרים בעולם, חל איסור בשימוש בו, ועל-כן הוא הוחלף בידי חברות קוסמטיקה רבות בחומר אחר הנחשב ל"בריא יותר" ושמו TPHP או TPP.
מחקרים שהתבצעו בשנים האחרונות מוצאים את ה-TPHP כרעלן הקשור לתהליכים התפתחותיים גם כן. למעשה, הוא כבר הוגדר בידי מספר ארגוני בריאות סביבבתיים בעולם ככימיקל שביכולתו להשפיע על הפעילות האנדוקרינולוגית בגופנו. שני החומרים הללו נמצאו במחקרים שהתבצעו על בעלי חיים, ואפילו על בני אדם, כבעלי השפעה על יכולת הפוריות הטבעית וזאת באמצעות האופנים הבאים:
? הפרעה למאזן הורמוני המין בגוף האדם
? העלאת והגברת רמת הטסטוסטרון בגוף
? דיכוי יצור אסרדיאול על ידי השחלות דבר ששעלול להביא לחוסר ביוץ או הפרעה בו
? הגברת רמות הורמון האסטרדיאול (2E)
? מעכבי מטבוליזם של הורמון האסטרוגן
מחקר שפורסם בשנת 2015 בכתב העת ENVIROMENT INTERNATIONAL על ידי חוקרים מאוניברסיטת דיוק, מצא כי אצל כל עשרים ושש משתתפות המחקר המשתמשות במותגי קוסטיקה תעשייתיים כגון: לק ציפורניים תעשייתי אותרו שאריות חומרי TPHP בשתן. למעשה, כמות הכימיקלים בשתן שלהן נמצאה ברמה גבוהה פי 7 מהרמה שהיתה אצלן בטרם צביעת הציפורניים (בפרק זמן של 10 עד 14 שעות מרגע צביעת הציפורניים).
ממצאי המחקר מראים כי החשיפה לחומרים או כימיקלים מזיקים מסוג זה דרך העור (כלומר ספיגה דרך העור) לא פחות מדאיגה משאיפתם. דבר המדאיג עוד יותר הוא שנתוני המחקר הזה מתייחסים לצביעת ציפורניים חד פעמית, אך מה קרורה בשימוש חוזר ונישנה במוצר? וובכן, בשימוש חוזר, רמתם בגוף עולה אף יותר.
המחקר קבע חד משמעית כי ללק הציפורניים יכולת השפעה משמעותית וקצרת טווח של ספיגת חומרים מזיקים כמו TPHP וכי שימוש חוזר ונשנה בהם חושף את הגוף לספיגה מוגברת של אותם הכימיקלים המוזכרים, ובכך הגוף נתון להשפעותיהם השלילית. .
וובכן, מה אפשר לעשות?
אין ספק כי נשים נחשפות לחומרים כימיים אלה באמצעות שימוש יום יומי במוצרי יופי וקוסמטיקה כאלו ואחרים. אם עד עתה לא היית מודעת לקשר שבין השימוש בלק הציפורניים או מוצרי טיפוח אחרים וחוסר-איזון הורמונלי, כעת כדאי לקחת זאת בחשבון.
בטרם תרכשי לק בפעם הבאה, מומלץ לחפש מוצרים טבעיים עד כמה שאפשר. ובנוסף, יש לבדוק היטב את המרכיבים בכדי לוודא שאינם מכילים את החומרים המזיקים שהוזכרו מעלה.
קיימת גם דרך טבעית לטיפול בחוסרי איזון הורמונליים. לקריאה נוספת כנסי ל: דיקור סיני לפוריות
רונן רוזנבלט-ניר - מומחה לרפואה סינית
מטפל בדיקור סיני ודיקור קוסמטי
כתובת הקליניקה: רחוב ארלוזורוב 62 תל אביב
אתר: www.acufamilyclinic.com
טלפון: 052-2730115